Kontakt

Slimme meters

Een slimme meter is een, nieuwe generatie, digitale energiemeter die uw huidige meters voor elektriciteit en gas vervangt. Een slimme meter heeft voordelen voor u en voor het milieu. Deze meter wordt automatisch op afstand uitgelezen door uw netbeheerder. U hoeft dus nooit meer uw meterstanden door te geven.

Naast dit gemak, krijgt u een veel beter inzicht in uw energieverbruik omdat u op ieder moment terugkoppeling kunt krijgen over het energieverbruik. U kunt dus nauwkeurig bepalen waar en op welk moment u energie kunt besparen. Daarnaast ontvangt u aan het einde van het kalenderjaar natuurlijk nog steeds uw jaaroverzicht en daarbij zes keer per jaar (eens per twee maanden) een verbruiksoverzicht.

Bijkomend voordeel is dat uw energieleverancier een passend, op maat gemaakt, voorstel aan kan bieden. Dit omdat uw energieverbruik exact in beeld kan worden gebracht. Daarnaast kan de productie van energie door de leverancier beter worden afgestemd op het verbruik van de eindgebruikers, ofwel balans in vraag en aanbod. Zodoende hoeft er minder geïnvesteerd te worden om de verwachte groei in energiebehoefte aan te kunnen en zullen de kosten voor transport van energie niet onnodig stijgen.

Het op afstand uitlezen van de meterstanden kan ook uitgeschakeld worden als u zich daar prettiger bij voelt. U zult dan wel de meterstanden zelf door moeten geven en ontvangt geen verbruiksoverzicht.

De overheid wil de huidige meters vervangen door slimme meters. Het streven is dat in 2020 zo goed als alle huishoudens een slimme meter hebben. De slimme meter ontvangt u van uw netbeheerder. Het verschil tussen de netbeheerder en de energieleverancier:

  • Netbeheerder: Is verantwoordelijk voor het gas- en / of elektriciteitsnetwerk. U hebt geen keuze in de netbeheerder, er zijn 8 netbeheerders in Nederland, ingedeeld in regio’s. U kunt dus niet van netbeheerder wisselen, mits u in een andere regio gaat wonen. U krijgt dan automatisch de nieuwe netbeheerder toegewezen.
  • Leverancier: Deze levert gas en / of stroom aan de consument, u dus. Dit gas of deze stroom wordt geleverd via het netwerk van de netbeheerder. Om van dit netwerk gebruik te mogen maken betaalt de leverancier netwerkkosten, deze worden aan u, als eindgebruiker, doorberekend.

De voordelen van een slimme meter op een rijtje:

  • Geen meterstanden meer doorgeven
  • Inzage in uw energieverbruik
  • Nauwkeurige jaarrekening of eindafrekening
  • Overstappen van energieleverancier nog makkelijker
  • Koppeling met andere apparaten mogelijk
  • Geen aparte meter bij het terug leveren van energie
  • Beter beheer van het energienet
De slimme meter bespaart dus geen energie, hij geeft u echter wel een beter inzicht in uw verbruik.