Kontakt

Levenslang wonen: de keuken

De keuken is voor veel mensen een ruimte die niet enkel praktisch maar ook nog eens functioneel, mooi en gezellig moet zijn. De keuken kan gebruikt worden om enkel maaltijden in te bereiden, maar eventueel ook om deze maaltijd tot zich te nemen. Dit noemt men ook wel een eetkeuken. Het is daarom aan te raden om bij de inrichting van uw keuken ook te denken aan de lange termijn.

Comfort

Door het plaatsen van voldoende lades en keukenkastjes bent u zeker van voldoende opbergruimte. Zorg er voor dat deze opbergruimte voor nu en later op de juiste hoogte hangt. Een groot werkblad en voldoende pitten op het fornuis hebben als voordeel dat u voldoende ruimte heeft om te kunnen voorbereiden en koken. Een grote spoelbak, vaatwasser, oven of kokend waterkraan zorgen voor extra comfort in uw keuken.

Toegankelijkheid

Wanneer u een in hoogte verstelbaar of verlaagd keukenblad laat aanbrengen kunt u gewoon blijven koken en afwassen, zelf wanneer u slecht ter been bent. Het werkblad wordt zo aangebracht dat u eventueel met uw rolstoel onder het werkblad kunt rijden en zodoende uw werkzaamheden kunt doen. Let wel op dat ook de afzuigkap in hoogte verstelbaar is. Ook hierbij is de plaatsing van opbergruimte en apparatuur op de juiste hoogte erg belangrijk. Plaats kastjes niet te hoog als u in een rolstoel zit, of juist niet te laag als u anderszins mobiel beperkt bent.

Veiligheid

Koken op een inductiekookplaat is niet alleen zuiniger, maar ook nog eens veel veiliger dan koken op gas. De kans op verbranding is niet of nauwelijks aanwezig. Daarnaast schakelt inductie uit wanneer er geen pan op de kookplaat staat en behoren gaslekken tot het verleden. Het is ook mogelijk de veiligheid in uw keuken te verhogen door een anti-slipvloer aan te brengen, scherpe hoeken en randen veilig af te werken of extra beugels te monteren.

Aandachtspunten:

  • Goede en voldoende elektrische voorzieningen
  • Alarminstallatie, brand- / rookmelder, persoonsalarm
  • Geen niveauverschillen
  • Hendelkraan met heetwaterbeveiliging
  • Goed verlicht werkblad
  • In hoogte verstelbaar keukenblad
  • Voldoende opbergruimte op juiste hoogte