Kontakt

Muren & Wanden

De buitenmuren van uw woning zorgen ervoor dat u comfortabel, beschermd en veilig binnen kunt zitten. Daarnaast geven ze uw woning een bepaalde uitstraling door de keuze van het materiaal en de manier van afwerken. De binnenmuren en wanden verdelen de grote ruimte in één of meerdere ruimtes. Tevens geven zij, door de specifieke manier van afwerken, ook een uitstraling aan die gecreëerde ruimte. Sommige muren hebben een dragende functie, deze draagmuren worden door de architect berekend.

Muuropbouw en isolatie

De muuropbouw van een nieuwbouwwoning bestaat in de meeste gevallen uit een binnen- en een buitenmuur. Tussen deze twee muren zit meestal een ruimte, ook wel spouw genoemd. Deze spouw kan gedeeltelijk of helemaal opgevuld worden met isolatiemateriaal (spouwmuur isolatie). In het andere geval bestaat de muuropbouw uit ‘slechts’ één muur. Bij deze opbouw wordt de isolatie op een raster tegen de buitenmuur aangebracht. Dit raster kan vervolgens worden afgewerkt door het bepleisteren van de muur, het plaatsen van steenstrips of een andere vorm van gevelbekleding. Het is ook mogelijk dat de opbouw bestaat uit cellenbeton. Dit cellenbeton bevat namelijk kleine luchtbelletjes, welke perfect isoleren.

Gevelbekleding en voegwerk

De gevelbekleding is bepalend voor de uitstraling van het huis. Daarnaast worden veel andere keuzes gebaseerd op de gevelbekleding. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de ramen, deuren, kozijnen en dak materialen. Er zijn verschillende soorten gevelbekleding beschikbaar zoals bakstenen, betonstenen, sierstrips of gevelbepleistering. Indien er gekozen wordt voor een gevelbekleding van bakstenen of betonstenen dient er ook rekening gehouden te worden met voegwerk. Het toegepaste voegwerk is bepalend voor de uitstraling.

Wandbekleding en wandverwarming

Binnenmuren en –wanden kunnen op verschillende manieren worden afgewerkt. Hierdoor kan iedere ruimte een eigen look en feel krijgen. Iedere afwerkvorm kent zijn eigen specifieke wandvoorbereiding. Zo moet de wand strak en egaal zijn wanneer deze behangen wordt. Voor het aanbrengen van sierpleister is dit minder van belang. Voordat de wandafwerking wordt aangebracht is het mogelijk de wand te voorzien van verwarming. Vooral bij badkamers wordt dit vaak toegepast. In sommige badkamers is enkel vloerwarming niet afdoende om een ruimte voldoende te verwarmen omdat het verwarmd vloeroppervlak te gering is ten opzichte van de ruimte. Denk bijvoorbeeld aan een badkamer met douchebak en een bad. Naast verhoging van het comfort voorkomt dit ook condensvorming waardoor de ruimte eerder droog is. Ook in ruimtes met veel koude wanden is wandverwarming een ideale uitkomst.

Muren en Wanden | Overige informatie

Maak hieronder uw keuze voor het onderwerp waarover u meer informatie wenst: