Kontakt

Nul op de Meter woning

Door de ontwikkelingen van de laatste jaren is het mogelijk om woningen zo te bouwen of verbouwen dat ze net zoveel, of zelfs meer energie opwekken dan verbruiken. In deze woningen tocht het niet, voelen de vloeren niet koud aan en is er voldoende continue aanvoer van ‘verse’ frisse lucht. Wanneer uw woning in een periode van een jaar niet meer energie verbruikt dan dat uw woning zelf opwekt noemen we dat een Nul op de Meter woning. De energiemeter staat dus op ‘nul’.

Energieneutrale woningen hebben geen of een zeer lage energierekening en staan garant voor een hoog wooncomfort. Een energieneutrale heeft namelijk weinig energie nodig, wekt zelf duurzame energie op en gebruikt die energie op een efficiënte manier. Deze woningen worden ook wel zelfvoorzienende woningen, energiebalans woningen of nul-energie woningen genoemd. Gebruikt de woning iets meer energie dan wordt opgewekt, dan noemt men dat een passiefwoning.

In een energieneutrale woning moeten allerlei bouwtechnieken en installaties nauwkeurig op elkaar worden afgestemd. Extra goede isolatie en kierdichting zorgen er bijvoorbeeld voor dat er weinig tot geen extra verwarming nodig is in de wintermaanden. Op bepaalde plaatsen in huis kan namelijk warmte worden teruggewonnen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de warme lucht die via het ventilatiesysteem wordt afgevoerd of het weggestroomde douchewater. Een warmtepomp kan op een zeer energie efficiënte manier nog extra warmte leveren indien nodig. Op deze manier ontstaat er een mooie balans in opgewekte en verbruikte energie.

Nieuwbouw, verbouw of renovatie

Bij nieuwbouw kunt u direct vanaf de aanvang van de bouw maatregelen treffen om uw woning energieneutraal of als Nul op de Meter woning op te laten leveren. Bij een verbouwing of renovatie moet u iets meer maatregelen treffen in uw bestaande woning. Daarnaast moet de verbouwing of renovatie natuurlijk wel betaald worden. De kosten die u maandelijks gaat besparen op uw energierekening (gemiddeld € 175,- per maand) kunt u om laten zetten in een verbouwingsregeling. Hiermee kunt u de verbouwing financieren. In principe betaalt u dus niet voor het upgraden van uw woning.

Rijtjeswoning uit de jaren 1950 tot 1980

Bent u in het bezit van een (rijtjes-)woning uit de periode ’50 – ’80 van de vorige eeuw? Dan is dit een goede investering voor u en uw woning! U krijgt er niet alleen veel woonplezier en comfort voor terug, het ziet er ook nog eens mooi en modern uit, er worden meerdere onderhoudskwesties in een keer opgelost en u bespaart op uw energiekosten. Zeker de moeite waard dus! Bent u van plan op korte termijn te gaan verhuizen? Richt dan uw pijlen op uw nieuwe (te verbouwen) woning.