Kontakt

Nieuwbouwvloeren

Vloeren zijn een onmisbaar onderdeel in ieder gebouw, of het nu gaat om de vloer op de begane grond of een verdiepingsvloer. Een vloer draagt namelijk bij aan de stabiliteit van een gebouw. Zonder deze vloeren zou het gebouw als een kaartenhuis in elkaar zakken. Een goede vloerconstructie zorgt ervoor dat de draaglasten door de vloer aan de dragende constructie van de woning kunnen worden afgegeven.

Vloerisolatie

Om het verlies van warmte te beperken kan een vloerconstructie worden voorzien van thermische isolatie. Hierdoor blijft de warmte binnen de ruimte en krijgt kou geen kans om via de vloer de ruimte binnen te treden. Hierdoor kunt u veel energie besparen. Akoestische isolatie kan een oplossing bieden tegen geluidsoverlast en brandwerende isolatie biedt bij het uitbreken van brand tot wel 120 minuten bescherming. Natuurlijk is een combinatie van deze drie soorten isolatie ook mogelijk.

Vloerverwarming

Wanneer de vloer van goede thermische isolatie is voorzien, is het efficiënt om vloerverwarming aan te brengen. Deze vloerverwarming zorgt voor een gelijkmatige verwarming van de ruimte door een efficiëntere werking dan een conventionele radiator verwarming. De combinatie van vloerverwarming met thermische isolatie is een goede stap richting energiebesparing.

Vloerafwerking

Isolatie en vloerverwarming worden in de draagvloer en dekvloer verwerkt. Deze dekvloer kan afgewerkt worden met een vloerafwerking, ook wel de toplaag genoemd. De afwerking bepaalt in grote mate de sfeer (uitstraling) van het interieur en is daarom erg belangrijk. Daarnaast dient een vloer functioneel, duurzaam, comfortabel en hygiënisch te zijn. Voor de afwerking in een natte ruimte komt er nog een ander aspect bij kijken: waterbestendigheid. Zo is een parketvloer in de badkamer niet de meest geschikte afwerking, een tegel- of gietvloer daarentegen wel.

Voordat de vloerafwerking geplaatst kan worden dient de vloer wel egaal en vrij van vocht te zijn, afhankelijk van de gekozen afwerkvorm. Zo heeft een laminaatvloer bijvoorbeeld een egale ondervloer nodig. Anders zijn oneffenheden ook in de afwerklaag (het laminaat) zichtbaar. Te veel vocht in de ondervloer kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat een plakvloer loskomt van de dekvloer of bol gaat staan. Daarnaast dient de ondervloer, voor het aanbrengen van de toplaag, vrij te zijn van scheuren om schade in de toekomst te voorkomen.

Temperatuur, luchtvochtigheid en materiaaleigenschappen van de toplaag kunnen invloed hebben op de werking van de vloer. Zorg er daarom voor dat er voldoende ruimte rondom de afwerking is. Deze ruimte rondom draagt ook bij aan het verminderen van (contact) geluidsoverdracht.

Energiezuinig, duurzaam en voorbereid op de toekomst

Door het kiezen van de juiste materialen en oplossingen kan men op het gebied van vloeren ook een nieuwbouwwoning prima voorbereiden op de toekomst. Door het kiezen van duurzame materialen en de juiste isolatie en vloerverwarming kan de woning energiezuinig en duurzaam worden opgeleverd. Daarnaast kunnen de ruimtes zo efficiënt mogelijk worden ingedeeld zodat ook in de toekomst met een rolstoel de woning goed te betreden is.